I Strängnäs har vi en hög andel heltidsarbetande inom kommunen. Här har arbetet med heltid som norm gett resultat och det är en bra insats för ökad jämställdhet. Men det finns också många områden där det inte är jämställt mellan män och kvinnor. Män har en högre mediannettoinkomst, det är fler män än kvinnor som lämnat etableringsuppdraget och börjat arbeta eller studera och kvinnor tar ut en större andel av föräldrapenningdagarna. När det kommer till skolan så är det fler tjejer än killar som blir behöriga till yrkesprogram och som tar gymnasieexamen inom 4 år. Det är även fler kvinnor än män i den vuxna befolkningen som har eftergymnasial utbildning.
Det finns skillnader i hälsa mellan män och kvinnor i Strängnäs. Fler män har ett bra självskattat hälsotillstånd och när det gäller psykiska besvär är kvinnor mer stressade och upplever mer oro, ängslan och ångest. Denna skillnad ser vi även hos skolelever där fler tjejer upplever stress, oro och ängslan än killar.
Precis som i övriga landet finns också problemet med våld i nära relation. Här finns ett aktivt arbete mot våld, som exempelvis stöd och samtalsgrupper för utsatta kvinnor och insatser för barn som varit utsatta eller upplevt våld i nära relation, men även behandling av förövare. En annan del är arbetet som riktar sig till unga där man arbetar med MVP, mentorer för våldsprevention, i de flesta av skolorna. Det finns också ett specifikt pågående projekt, Bemöta heder, som syftar till att öka kunskaperna hos yrkesverksamma om vad heder är och få en gemensam bild/definition av begreppet. Det handlar både om hedersrelaterat våld och förtryck i familj och släkt men även i kriminella miljöer.
Utmaningar
Det är fortfarande inte ett jämställt uttag av föräldraledighet och VAB vilket kan påverka den ekonomiska jämställdheten och fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet.
Den könssegregerade arbetsmarknaden och utlandsfödda kvinnors etablering på arbetsmarknaden är stora utmaningar inom arbetslivet.
En specifik utmaning gällande barn och unga är livet på sociala medier och internet där tjejer är mer utsatta för trakasserier än killar.
Utsatthet för våld i nära relation och hedersrelaterat våld är ytterligare ett område att uppmärksamma. Mäns våld mot kvinnor är den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle.