Gå direkt till sidans innehåll

Folkhälsa

Huvudområde SE. 22

Strängnäs kommun ska ha ett främjande och förebyggande perspektiv där arbetet med trygghet, psykisk hälsa och suicidprevention är en viktig del.

Alla invånare kan leva ett gott liv

Befolkningens samlade hälsa ska vara god och jämlikt fördelad mellan olika grupper.

Nuläge

Hälsan i en befolkning beror på många olika faktorer och kan ses som resultatet av ett samspel mellan individ och samhälle.

De olika bakgrundsfaktorerna som påverkar hälsan gör att hälsotillståndet skiljer sig åt mellan olika grupper i Sveriges befolkning. Vi kan anta att dessa skillnader även finns i Strängnäs.

I Strängnäs har vi generellt sett bra förutsättningar för en god hälsa hos befolkningen då vi har en hög andel sysselsatta medborgare, hög sammanräknad förvärvsinkomst och låg andel invånare med låg ekonomisk standard. Men trots detta finns det i Strängnäs skillnader i dessa bakgrundsfaktorer och därmed även skillnader i hälsa.

Utmaningar

En utmaning som man ser generellt i Sverige och som vi utgår från gäller även för Strängnäs är att det fortfarande finns skillnader i hälsa, även om folkhälsan generellt förbättras. Ett exempel på skillnader i hälsa kopplat till bakgrundsfaktorer är att personer med eftergymnasial utbildning skattar hälsan högre än de med lägre utbildning. En annan skillnad är den mellan män och kvinnor och här kan vi se att det finns en skillnad i Strängnäs när det gäller psykisk ohälsa. Kvinnor rapporterar i högre grad psykiska besvär än män. Denna skillnad ser vi även hos skolelever där fler tjejer upplever stress, oro och ängslan än killar (undersökningen Liv och hälsa ung).

Oroande är också att skolelevers självskattade hälsa har sjunkit över tid och både psykiska och somatiska besvär har ökat (undersökningen Liv och hälsa ung).

Vi har i Strängnäs, precis som i övriga landet, utmaningen med ökad andel med fetma och ökat stillasittande.

Så arbetar Strängnäs kommun

Indikatorer

Uppdaterad: 2024-03-13