Gå direkt till sidans innehåll

Invånare som avstår från att gå ut ensam

Symbolen för målet hållbara städer
Mål 11 Hållbara städer och samhällen
Indikator SE. 11. 7

Om grupper av invånare i rädsla för att bli överfallen, rånad eller på annat sätt ofredad, avstår att gå ut ensam försvinner deras frihet att leva det liv de önskar. Det är i större utsträckning kvinnor än män som avstår från att gå ut ensamma. Det är också vanligare bland äldre och bland personer med förgymnasial utbildningsnivå att avstå från att gå ut ensam.

Andel invånare (16-84 år) som avstår från att gå ut ensam

Datakälla: Folkhälsomyndighetens undersökning Hälsa på lika villkor (HLV) och undersökningen och Liv & Hälsa från CDUST-regionen (Uppsala, Sörmland, Västmanland, Värmland och Örebro)
Trend:
Utvecklingen går åt fel håll Utvecklingen går åt fel håll sedan 2014
Senaste värdet:
27 % (2024)
Utgångsvärde:
17 % (2014)

Kommentar

Nuläge i Strängnäs

27 procent av invånarna i åldrarna 16-84 år uppger att de ofta eller ibland avstår från att gå ut ensamma av rädsla för överfall eller annat ofredande. Det är ungefär samma nivå som riket och precis som i den nationella statistiken är det större andel kvinnor än män som uppger att de ibland låter bli att gå ut ensamma.

Om statistiken

Andel som uppger att de ofta eller ibland avstår från att gå ut ensam av rädsla för att bli överfallen, rånad eller på annat sätt ofredad. Två olika undersökningar med jämförbara resultat är inkluderade i statistiken, Liv & Hälsa från CDUST-regionen (Uppsala, Sörmland, Västmanland, Värmland och Örebro) och den nationella enkäten Hälsa på lika villkor. Man ska vara lite försiktig med att tolka de kommunala resultaten ifrån enkäter som främst sammanställs för nationell nivå då antalet svarande kan vara väldigt litet på kommunal nivå. Vissa skillnader mellan olika år kan också bero på att det är hämtat från olika enkäter.

Uppdaterad: 2025-02-27