Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Symbolen för målet hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Indikator SE. 12. 3

Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis som mål att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Södermanlands läns kommuner (ovägt medel)

2008

5

1

Södermanlands läns kommuner (ovägt medel)

2013

21

2

Södermanlands läns kommuner (ovägt medel)

2015

34

3

Södermanlands läns kommuner (ovägt medel)

2016

40

4

Södermanlands läns kommuner (ovägt medel)

2017

42

5

Södermanlands läns kommuner (ovägt medel)

2018

41

6

Södermanlands läns kommuner (ovägt medel)

2019

43

7

Södermanlands läns kommuner (ovägt medel)

2020

42

8

Södermanlands läns kommuner (ovägt medel)

2021

41

9

Södermanlands läns kommuner (ovägt medel)

2022

39

Datakälla: Ekomatcentrum

Kommentar

Nuläge i Strängnäs

I Strängnäs finns en ökande trend i andelen ekologiska livsmedel som köps in av kommunen. Strängnäs hamnade också på relativt höga poäng jämfört med genomsnittet för alla Sveriges kommuner och andra kommuner i länet, och ligger i linje med målet i den nationella livsmedelsstrategin om att 60 % av alla livsmedel som köps in till kommunens verksamhet ska vara ekologiska.

Om statistiken

Statistiken kommer från Ekomatsligan, som är en ranking av landets kommuner och regioner avseende deras ekologiska inköp. Ekomatcentrum samlar varje år in statistik från offentlig sektor för att se hur utbudet av hållbar mat i allmänhet och ekologisk mat i synnerhet utvecklas. Statistiken dokumenteras och offentliggörs i en årlig rapport.

Uppdaterad: 2024-03-03