Gå direkt till sidans innehåll

Luften

Delområde SE. 20. 2

Utsläpp från trafiken orsakar många av problemen kopplade till luften. Partiklar kommer dels från avgaserna, dels från slitage av vägbanor och bromsar. Kvävedioxid kommer från avgaserna.

Det är viktigt att på kommunal nivå arbeta med att påverka luftkvaliteten inom tätbebyggda områden. Det kan till exempel handla om införande av förbud mot dubbdäck, satsningar på alternativ till privatbilism, samt elfordon och säkra gång- och cykelbanor. Vid planering av nya bostadsområden och förtätning av bebyggelse behöver kommunen se till att det inte uppstår slutna gaturum med sämre luftkvalitet som följd.

Elektrifiering av fordonsflottan, nyare vedpannor samt moderna miljövillkor för industrin kan påverka i rätt riktning.

Utmaningar

Luftkvaliteten är generellt god i Sörmland. En stor del av utsläppen kommer från trafiken och problemområden är främst vältrafikerade gator i större tätorter. Åtgärder behövs till exempel för att minska trafikmängden, dubbdäcksanvändning och utsläpp från vedeldning.

De senaste 20 åren har nedfallet av svavel minskat kraftigt medan kvävenedfallet minskat i mindre utsträckning. I Södermanlands län kalkas tio sjöar och kalkeffektsuppföljning har genomförs i totalt 24 sjöar och ett vattendrag. Måluppfyllelsen för pH inom kalkeffektsuppföljningen var 95 procent av den sjöyta som undersöktes år 2022. Kvävenedfallet behöver minska ytterligare och skogsbrukets försurningspåverkan får inte öka.

Uppdaterad: 2024-03-02