Gå direkt till sidans innehåll

Sjöar med god ekologisk status

Indikator SE. 20.1. 2

Att en sjö bedöms ha god ekologisk status innebär att den inte har några påtagliga miljöproblem och endast har obetydliga avvikelser från opåverkade naturliga så kallade referensförhållanden.

38,9% av sjöarna i Strängnäs kommuns geografiska område är klassade med en god ekologisk status.

Klassificeringen av ekologisk status i ytvatten görs genom bedömning av tre grupper av kvalitetsfaktorer: biologiska, fysikalisk-kemiska och hydromorfologiska. Varje grupp bedöms i en femgradig skala: hög status, god, måttlig, otillfredsställande och dålig. Biologiska kvalitetsfaktorer ger ett mått på hur bra livet i vattnet mår. Finns de arter av växter och djur som borde finnas där och tillräckligt många? Fisk, bottenfauna (djur som lever på botten) och växtplankton är några parametrar som används i statusklassificeringen. Ett syfte med vattenförvaltning är hållbara ekosystem. De biologiska kvalitetsfaktorerna väger därför tyngst vid statusklassificeringen, det vill säga om växt- och djurlivet i ett vatten är bra är utgångspunkten att övriga kvalitetsfaktorer också är bra. Fysikalisk-kemiska kvalitetsfaktorer är till exempel ett vattens pH, ljusförhållanden och syrgasförhållanden. Hydromorfologiska faktorer talar om vilka fysiska förutsättningar vattenförekomsten har för att växter och djur ska kunna leva där. Vandringshinder, bottenstruktur och strömmar är några exempel.

Andel sjöar med god ekologisk status

Datakälla: VISS
Trend:
Utvecklingen går åt rätt håll Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2016
Senaste värdet:
35 % (2021)
Utgångsvärde:
31 % (2016)

Kommentar

Nuläge i Strängnäs

Klassificeringen av ekologisk status i ytvatten görs genom bedömning av till exempel hur bra livet i vattnet mår, om det finns de arter av växter och djur som borde finnas där och tillräckligt många – i så fall anses övriga kvalitetsfaktorer också vara bra. Annat man tittar på är vattens pH, ljusförhållanden och syrgasförhållanden, vandringshinder, bottenstruktur och strömmar.

En sammanfattningen av utvecklingen av den ekologiska statusklassningen på sjöarna i kommunen visar att:

  • Sex sjöar klassigiceras God status (Nedre Marviken, Mälaren-Prästfjärden, Östra Magsjön, Mellan-Marviken, Mälaren-Gripsholmsviken, Mälaren-Mariefredsfjärden )
  • Fem sjöar har Måttlig status (Lännasjön, Mälaren-Gisselfjärden, Mälaren-Tynnelsöfjärden, Mälaren-Granfjärden, Södra Kärrlången)
  • Tre sjöar ha Otillfredsställande status (Mälaren-Sörfjärden, Mälaren-Arnöfjärden, Visnaren)
  • Två sjöar har Dålig ekologisk status (Eklången, Mälaren-Oxfjärden)
  • Två av sjöarna i kommunen har klassats upp en nivå från måttlig till god alltså en förbättring,. n sjö har klassats upp två nivåer från dålig till måttlig, alltså en förbättring.
  • Två av sjöarna har klassats ner en nivå från måttlig till otillfredställande, alltså en försämring.
  • En av sjöarna klassats ner en nivå från otillfredställande till dålig, alltså en försämring.
  • En av sjöarna har klassats ner två nivåer från måttlig till dålig, alltså en försämring med två nivåer.

Om statistiken

En sjö med koppling till flera kommuner eller län ingår i beräkningen för varje kommun eller län den har koppling till. Klassning görs successivt under en flerårscykel. Varje kommun har därför exempelvis att ha samma resultat alla år 2010-2016.

Uppdaterad: 2024-03-11