Gå direkt till sidans innehåll

Oro, ängslan och ångest

Indikator SE. 22. 8

Att känna sig ängslig, orolig eller att ha ångest är vanligt. Ängslan kan liknas vid att känna sig nervös och orolig, medan ångest är en starkare känsla av oro eller rädsla som ofta känns i kroppen. Ängslan, oro och ångest är vanligare bland yngre än bland äldre, och även även vanligare bland kvinnor än bland män.

Andel invånare 16-84 år som besväras av oro, ängslan och ångest

Datakälla: Folkhälsomyndigheten, Hälsa på lika villkor (HLV) samt Liv & Hälsa (LH)
Trend:
Utvecklingen går åt fel håll Utvecklingen går åt fel håll sedan 2012
Senaste värdet:
33 % (2022)
Utgångsvärde:
31 % (2012)

Kommentar

Nuläge i Strängnäs

Precis som när det kommer till stress är andelen som känner oro, ängslan och ångest högre för kvinnor än män i Strängnäs, precis som i länet. På länsnivå kan vi se att oro, ängslan och ångest är högst i åldersgruppen unga vuxna, 18-29 år. Det är också i denna åldersgrupp det ökat mest sen 2017 för både kvinnor och män (undersökningen Liv och hälsa).

Om statistiken

Andel som svarat "Ja, lätta besvär" samt "Ja, svåra besvär" på frågan om den svarande besväras av "Ängslan, oro, eller ångest?". Två olika undersökningar med jämförbara resultat är inkluderade i statistiken. Uppsala, Sörmland, Västmanland, Värmland och Örebro (den så kallade CDUST-regionen) har Liv & Hälsa (LV) som datakälla, med urval av invånare 18-84 år vilket avser år T. Resten av landet som har källa Folkhälsomyndigheten (HLV), och med urval på invånare 16-84 år, avser år T-3 till T.

Uppdaterad: 2024-03-06