Gå direkt till sidans innehåll

Fysiskt aktiva vuxna

Indikator SE. 22. 5

Fysisk aktivitet bidrar till en ökad fysisk och psykiskt hälsa, och förbättrad inlärning, koncentration och sömnkvalitet. Alla vuxna bör vara fysiskt aktiva enligt Folkhälsomyndigheten. Det som rekommenderas är måttlig intensitet i minst 150–300 minuter eller minst 75–150 minuter av fysisk aktivitet på hög intensitet, eller en fördelning mellan dessa. Folkhälsomyndigheten följer hur personer i olika grupper uppskattar sin egen fysiska aktivitet genom enkätfrågor.

Andel invånare 16-84 år som är fysiskt aktiva minst 150 minuter per vecka

Datakälla: Folkhälsomyndigheten, Hälsa på lika villkor (HLV) samt Liv & Hälsa
Trend:
Ingen uppmätt förändring Ingen uppmätt förändring sedan 2021
Senaste värdet:
65 % (2022)
Utgångsvärde:
65 % (2021)

Kommentar

Nuläge i Strängnäs

Det är ca 65 procent i Strängnäs som anger att de är fysiskt aktiva minst 150 minuter per vecka och det finns ingen egentlig skillnad mellan män och kvinnor. Strängnäs har även samma nivåer som Sörmland. För Sörmland ser man att det finns en skillnad mellan utbildningsnivåer, där det är större andel hos de med eftergymnasial utbildning som är fysiskt aktiva mer än 150 minuter per vecka och minst andel hos de med förgymnasial utbildning.

Fysisk aktivitet i det här måttet innefattar både vardagsmotion, som till exempel att cykla till jobbet, och träning som gör att man blir andfådd. Det är inte ett mått som motsatsen till stillasittande, utan man kan samtidigt vara stillasittande stor del av dagen även om man tränar 3 gånger i veckan.

Om statistiken

Två olika undersökningar med jämförbara resultat är inkluderade i statistiken. Uppsala, Sörmland, Västmanland, Värmland och Örebro (den så kallade CDUST-regionen) har Liv & Hälsa (LV) som datakälla, med urval av invånare 18-84 år vilket avser år T. Resten av landet som har källa folkhälsomyndigheten (HLV), och med urval på invånare 16-84 år.

Uppdaterad: 2024-03-02