Att känna sig ängslig, orolig eller att ha ångest är vanligt. Ängslan kan liknas vid att känna sig nervös och orolig, medan ångest är en starkare känsla av oro eller rädsla som ofta känns i kroppen. Ängslan, oro och ångest är vanligare bland yngre än bland äldre, och även även vanligare bland kvinnor än bland män.
Oro, ängslan och ångest
Indikator SE. 22. 8Andel invånare 16-84 år som besväras av oro, ängslan och ångest
Kommentar
Nuläge i Strängnäs
Utifrån resultatet för 2021 och 2022 framgår att det är en högre andel kvinnor än män som känner oro, ängslan och ångest. För 2024 visas inte könsuppdelat. Den förändring som visas 2024 är dock så liten så den kan bero på slumpen eller mätfel och är därför svår att dra slutsatser från. På länsnivå är oro, ängslan och ångest är högst i åldersgruppen unga vuxna, 18-29 år. Det är också i denna åldersgrupp det ökat mest sen 2017 för både kvinnor och män (undersökningen Liv och hälsa 2022).
Om statistiken
Andel som svarat "Ja, lätta besvär" samt "Ja, svåra besvär" på frågan om den svarande besväras av "Ängslan, oro, eller ångest?". Två olika undersökningar med jämförbara resultat är inkluderade i statistiken, Liv & Hälsa från CDUST-regionen (Uppsala, Sörmland, Västmanland, Värmland och Örebro) och den nationella enkäten Hälsa på lika villkor. Man ska vara lite försiktig med att tolka de kommunala resultaten ifrån enkäter som främst sammanställs för nationell nivå då antalet svarande kan vara väldigt litet på kommunal nivå. Vissa skillnader mellan olika år kan också bero på att det är hämtat från olika enkäter.