Gå direkt till sidans innehåll

Ungdomars deltagande i idrottsföreningar

Indikator SE. 22. 9

En stor andel barn och ungdomar i Sverige föreningsidrottar, men under 2000-talet har aktivitetsnivån minskat och coronapandemin slog hårt mot deltagandet. I kommunerna finns det stora skillnader i deltagande, där socioekonomi och kommuntyp har stor betydelse för barn och ungdomars idrottande. Högst deltagande finns vanligtvis i medelstora städer och förortskommuner med höga inkomster och höga utbildningsnivåer.

Antal deltagartillfällen i åldern 7-20 år i LOK-stödsberättigade idrottsföreningar under året, dividerat med antal invånare 7-20 år

Datakälla: Riksidrottsförbundet
Trend:
Utvecklingen går åt fel håll Utvecklingen går åt fel håll sedan 2015
Senaste värdet:
28 stycken/invånare (2021)
Utgångsvärde:
34 stycken/invånare (2015)

Kommentar

Nuläge i Strängnäs

I Strängnäs är ungas deltagande i idrottsföreningar lägre än genomsnittet för riket. Killar i kommunen har ett högre antal deltagartillfällen än tjejer. Precis som för riket i stort sjönk deltagandet i idrottsföreningar under pandemiåren. I ett längre tidsperspektiv har deltagandet minskat sen 2002 för killar medan det för tjejer ligger på ungefär samma nivå som för drygt 20 år sedan.

Om statistiken

Deltagartillfällen är summan av antalet närvarande deltagare i av RF godkända sammankomster för vilken föreningen sökt LOK-stöd (Statligt lokalt aktivitetsstöd). LOK-stödet ges till aktiviteter för pojkar och flickor 7-25 år. Deltagarstöd ges även för ledare 13-25 år. Stöd ges även till paraidrottare som är äldre än 20 år, men detta är exkluderat i denna sammanräkning. En sammankomst är en ledarledd gruppaktivitet inriktad mot föreningens idrottsliga verksamhet.

Eftersom värdena varierat under åren går det inte att se en tydlig minskande eller ökande långsiktigt trend.

Uppdaterad: 2024-03-11